Kosmetyki z Wąkrotką Azjatycką

Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), znana też jako Gotu Kola, to roślina od setek lat stosowana w medycynie indyjskiej, gdzie znane były i nadal są wykorzystywane jej właściwości lecznicze. Centella asiatica wspomaga bowiem leczenie ran i blizn przerostowych, a także oparzeń i zmian skórnych takich, jak np. egzema czy łuszczyca. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i antycellulitowym, stosowana jest jako substancja aktywna w preparatach do pielęgnacji skóry. Jej ekstrakt jest cennym składnikiem kosmetyków dla skóry wrażliwej i naczynkowej, podrażnionej, z niedoskonałościami oraz jako skuteczny środek przeciwdziałający fotostarzeniu.

Krem z Wąkrotką azjatycką

Wąkrotka azjatycka poza tym, że leczy, jest także bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów i substancji bioaktywnych, które eliminują wolne rodniki i wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwstarzeniowe. Kosmetologia wykorzystuje je w składzie kosmetyków ochronnych i przeciwzmarszczkowym z uwagi na rolę, jaką pełnią we wzroście syntezy kolagenu i poprawie elastyczność skóry, szczególnie w obszarze blizn i rozstępów. Badania wykazały ponadto jej skuteczność w utrzymaniu nawilżenia warstwy rogowej naskórka i zapobieganiu utraty wody, co znacząco poprawia jej kondycję i ujędrnia. Krem z wąkrotką azjatycką pełni więc funkcję skutecznego filtra, zwłaszcza w przypadku cery skłonnej do występowania wyprysków i zaskórników. Substancje aktywne Centella asiatica redukują istniejące zanieczyszczenia i równoważą wydzielanie sebum, zapewniając skórze zdrowy wygląd.