0
0
00

Twój koszyk jest pusty

Wąkrotka azjatycka - cenny składnik w kosmetykach

24.11.2019

Znana od tysięcy lat, w Indiach i Chinach ceniona była za swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, antydepresyjne i przeciwbólowe. Nie bez powodu Chińczycy traktowali ją jako zioło długowieczności. Wąkrotka azjatycka, bo o niej mowa, w Europie często pojawia się pod nazwą Gotu cola(Tygrysia trawa) i słynie ze swojego pozytywnego wpływu na skórę, układ sercowo-naczyniowy oraz – jak pokazują współczesne badania – układ nerwowy. Dlaczego zatem pojawia się w składzie kosmetyków i w jakich produktach możesz jej szukać?

 

 Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica L.) rośnie nie tylko w Azji, ale także na terenie Afryki, obu Ameryk, Australii i na Madagaskarze. Występuje również w Polsce i ma podobne właściwości. Jest bardzo popularną rośliną w medycynie ajurwedyjskiej, która jej wyciągi stosuje, aby przyspieszyć gojenie ran, leczenie blizn, łuszczycy czy egzemy. Podawano ją również w bólach brzucha, niestrawności i w biegunce. W medycynie chińskiej gotu cola funkcjonuje z kolei jako środek uspokajający, w celu poprawy pamięci i koncentracji oraz w leczeniu depresji. To nie wszystkie walory tej rośliny. Wąkrotka azjatycka,poza ziołolecznictwem ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, gdzie od wieków uznaje się jej właściwości odmładzające i regeneracyjne, m.in. dzięki substancjom aktywnym o działaniu przeciwzapalnym

Wąkrotka azjatycka – cera wrażliwa i naczynkowa

Wąkrotka azjatycka, jak wspomnieliśmy, ma bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w niej aktywne związki o nazwie triterpeny pobudzają syntezę kolagenu naczyniowej i okołonaczyniowej tkanki łącznej, zwiększając w efekcie elastyczność i napięcie naczyń. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy zmagają się z cerą naczynkową i wrażliwą, skłonną do zaczerwienienia. Zioło poprawia bowiem mikrokrążenie, zmniejsza przepuszczalność naczyń, w związku z czym wskazane jest w redukcji nie tylko “pajączków”, wysięków i krwiaków, ale także przyspiesza leczenie żylaków, owrzodzeń czy odleżyn. Dodatkowo, w swym składzie wąkrotka azjatycka posiada także witaminy A, C, K, E, co ma działanie antyoksydacyjne. Jeśli więc zmagasz się z problemem wrażliwej skóry, chcąc zapewnić jej odpowiednią ochronę, dobrym wyborem będzie krem SUNTIQUE I’m pure perfect cica sun cream, który przyniesie jej ulgę i zapewni optymalny poziom nawilżenia.

 

SUNTIQUE I’m pure perfect cica sun cream

Wąkrotka azjatycka – trądzik i blizny

Przeciwbakteryjne i antyseptyczne właściwości wąkroty oraz jej korzystny wpływ na gojenie ran sprawiają, że roślina ma zastosowanie w leczeniu wszystkich odmian trądziku. Dzięki syntezie kolagenu, podawanie maści czy kremów z wyciągiem z gotu coli wzmacnia leczone tkanki i zmniejsza powierzchnię ran, także tych o charakterze trądzikowym. Substancje aktywne zawarte w roślinie redukują tym samym problem uporczywych blizn i przebarwień. Badania dowiodły, że regularnie stosowane kremy zawierające wyciąg z wąkroty azjatyckiej zmniejszają także rozwój rozstępów skóry, a u pań, które zmagają się z cellulitem, zauważono wyraźną poprawę skóry.

Cera trądzikowa wymaga kompleksowej pielęgnacji. Aby złagodzić i zredukować wszelkie stany zapalne oraz wypryski trzeba wzmocnić barierę ochronną skóry na każdym etapie: oczyszczania (IT’S SKIN Tiger cica cleasing foam), tonizacji (IT’S SKIN Tiger cica calming water) i regeneracji (IT’S SKIN Tiger cica calming serum). Silne działanie przeciwzapalnewykazują kosmetyki z serii Tiger Cica zawierające w swym składzie nawet 74% wyciąg z wąkrotki azjatyckiej.

 

 IT’S SKIN Tiger cica calming water

Wąkrotka azjatycka – zmarszczki

Pobudzanie do produkcji włókien kolagenu jest najbardziej pożądaną w kosmetyce zaletą tej rośliny. To tłumaczy, dlaczegowąkrotka azjatycka stała się tak popularnym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, balsamów przeciwcellulitowych i kremów ujędrniających. Wyciąg z tej rośliny działa regenerująco – uelastycznia i wygładza skórę (IT’S SKIN signature d’escargot comforting cream), ma działanie przeciwzmarszczkowe i antyoksydacyjne (SUNTIQUE I’m clear cica sun stick), szczególnie w kuracji nocnej.

 

IT’S SKIN signature d’escargot comforting cream

Wykorzystując dobroczynne właściwości gotu coli, ulgę przyniesiesz ponadto spękanym stopom i piętom, suchej skórze dłoni czy łokci. Dodając do ulubionych kremów kilka kropel ekstraktu zapewnisz tym miejscom skuteczną odbudowę i ochronę. 


Zostaw komentarz

Komentarze muszą być zaakceptowane przed publikacją